2011. július 28., csütörtök

Okkersárga és téglavörös

Legutóbb a fenti színeket használtam "tisztán" és "keverve" is az újabb figuráimhoz.


Fiú és lány maci (2 cm magasak)



Ismét kokeshi babák (3 cm magasak)



Aranyhalak:




 Ezek még sütésre várnak. A nagyból kulcstartó készül (a korábbi halas kulcstartóm továbbfejlesztése), a kicsikből fülbevaló és medál. A halakra vadászó macska csak egy kísérlet volt, de belőle nem készül semmi - kicsit róka forma lett a színe.


És végül, ami nem kapcsolódik a sárga-vörös témához: készítettem 7 cm magas kokeshiket is, kérésre.


2011. július 20., szerda

Székely motívumos nyakláncok

Ezt a sorozatot székely fafaragások és festett kazettás mennyezetek motívumai alapján terveztem. Először féltem, hogy a népies minták és a gyurma együtt "komolytalannak" hatnak, de az eredmény tetszik. Próbáltam a hagyományos stílussal együtt maivá és hordhatóvá tenni a nyakláncokat.





Menet közben több új variáció is eszembe jutott, ezeket lerajzoltam és eltettem, úgyhogy folyt. köv. hamarosan.

2011. július 18., hétfő

Az első összetettebb figura

A legtöbb hobbi boltban  Fimo gyurmát tartanak, ezt használom én is. Eddig három fajtájával találkoztam: Classic, Soft, Effect. A Classic az általános változat. Az Effect, mint a neve is mondja, valamilyen speciális  tulajdonsággal rendelkezik, például világít a sötétben, csillog, vagy fémhatású. A Soft lágyabb anyagú, szerintem inkább szobrászkodáshoz való, mondjuk egy arc apró részleteinek megmintázásához.

Hát volt egy csomag fekete Soft gyurmám, amin kipróbáltam a szobrászkodást. Ez sikerült:

   
A kisördögöm 5 cm magas, külön-külön készítettem fejét és a testét, és utólag állítottam össze A témát a szín miatt választottam, a forma nem volt eltervezve, menet közben alakult ki. Részben a középkori vízköpők inspiráltak, de szerettem volna  barátságosabb, nem annyira torz figurát, mint amilyenek ezek.














Néhány külföldi oldal a témában. Ilyeneket is lehet csinálni :)

http://craftstew.com/polymer-clay/polymer-clay-sculpture-tutorials

http://www.greenleafdollhouses.com/dollhouse_news/JUN2008/Sculpting-Polymer-Clay.html

http://www.weeluckycharms.com/male%20fairy.htm


2011. július 13., szerda

Kokeshi babák másodszorra

Ahogy több tapasztalatom lesz a gyurmával, úgy jövök rá, hogy legjobban kis figurákat szeretek készíteni. Ezen belül nagyon megtetszettek a kokeshi babák, így megint belefogtam. Szerintem jobban sikerültek, mint az elsők, kidolgozottabbak.



A méretük kb. 4,5-5 cm, három "sima" álló, a legkisebb felakasztható.

A rózsaszín és a világoskék adott volt, mert most épp ezek vannak, de szeretnék majd más színekből is csinálni. (Mi tagadás, rákaptam).


Klasszikus gésák...



... és modern társaik.

2011. július 12., kedd

Hűsítő cseppek

Megint a csepp formával játszottam.

Ezt a nyakláncot a legnagyobb kánikulában készítettem. A forróságot enyhítő, hűvös víz ihlette. Csillogó, tiszta, kék.

2011. július 8., péntek

Néhány apróság

Több ékszerbe belefogtam a napokban, de a meleg miatt az összetettebbeket még nem volt kedvem befejezni. Néhány gyűrűt és csatot viszont elkészítettem, ezeket mutatom most.





Gyöngyös-pillangós gyűrű.












Virággyűrű.










Rózsás hajcsatok.










Maradék piros, fehér és bézs gyurmából kevertem ezeket a pasztell árnyalatokat.
Mindegyik apróság úgy készült, hogy a kisütött gyurmát ragasztottam fém alapra. Voltak kétségeim a tartósságával kapcsolatban, de miután napokig hordtam őket, meggyőződtem, hogy bírják a strapát. Még strandon is viseltem ilyen csatokat, és nem engedte el a ragasztó. Maga a gyurma teljesen vízálló egyébként. :)

2011. július 6., szerda

Na, melyik?


















Ezeket a variációkat egy volt lakótársamnak csináltam, akivel nagyon jóban voltunk a koleszos időkben, de már jó másfél-két éve megszakadt a kapcsolat. Szerencse, hogy megtalált ezen az oldalon :)

Az elképzelés egy egyszerű virágos nyaklánc volt, fehér-bézs-piros színekből. A barátnőm a kettő közül a jobboldalit választotta. Szerintem is az a kidolgozottabb, nekem viszont megtetszettek a csepp formák. Csináltam is még belőle.


Azt hiszem lesz folytatása is, csak majd egy kicsit másképp, összetettebben.

2011. július 1., péntek

A menü: hal túlsütve

Tegnap fülbevalókat és nyakláncokat szerettem volna készíteni világos színekből (fehér-bézs-piros a barátnőm kérésére, és világoskék-barna-fehér csak úgy). A maradék anyagból, hogy ne vesszen kárba gyúrtam két halacskát is. Hát a végén az egészből ez a kettő készült el viszonylag épségben.

Az volt a baj, hogy 130 fok helyett 150-re állítottam a sütőt. Gondoltam gyorsabb. Hiba volt, mert hiába vettem ki hamarabb őket, mind megbarnult. Főleg a fehéreknél látszik, de a többi sem lett az igazi.

A halaknak viszont nem ártott meg a barnaság, így belőlük kulcstartót csináltam.


Szépen bekapták a horgot :)


Mutatom a különbséget:






 Mindkettő ugyanabból a csillogós fehér gyurmából készült, csak a bal oldali medál korábban. 


És mentettem a menthetőt:

Ez a medál sötétebb, így nem színeződött el.
 


Itt kopottabbak lettek a színek, de, próbáltam kihozni belőle, amit lehetett. Egész megszerettem. Ajándéknak készült, de azt hiszem megtartom. :)